Převod účtů Google Apps

Společnost Google konečně vyslyšela hlasy volající po zpřístupnění všech svých služeb i pro majitele účtů Google Apps (vázaných na organizace a jejich domény) a během jarních měsíců roku 2011 převede všechny účty Google Apps do infrastruktury účtů Google. Ukončí tím dosavadní schizofrenní stav, kdy uživatelé Google Apps byli nuceni zakládat paralelní účty, aby získali přístup k ostatním službám poskytovaných společností Google. Během tohoto převodu budou vyzváni majitelé dodatečně vytvořených konfliktních účtů Google k jejich přejmenování, aby tak bylo uvolněno místo pro přesun jejich účtu Google Apps.

Pokud z úvodního odstavce nejste úplně moudří, pokusím se níže problematiku vysvětlit.

Převodem proti diskriminaci účtů Google Apps

Google poskytuje mnoho různých služeb a abychom je mohli využívat, je třeba mít vytvořen uživatelský účet. Google zná dva typy uživatelských účtů a nazývá je účty Google a účty Google Apps.

Vlastníci účtu Google mají přístup ke kompletnímu portfoliu služeb od Google. Naproti tomu majitelé účtu Google Apps dosud byli striktně omezeni na Gmail, Kalendář, Dokumenty, Weby, Skupiny a Videa. S tímto dlouho kritizovaným omezením je ale od nynějška konec, protože Google konečně připravil řešení pro sjednocení infrastruktury a dostupnosti služeb. Ze všech účtů Google Apps se tak během tohoto jara z hlediska funkčnosti stanou plnohodnotné a rovnocenné účty Google. Jediný viditelný rozdíl bude v názvu domény, který následuje za zavináčem mailové adresy. Majitelé účtů Google Apps se tak mj. budou moci přihlásit zcela standardní cestou do libovolné služby Google, stačí, když jako uživatelské jméno uvedou celou mailovou adresu svého účtu Google Apps.

Při převodu však může nastat problém, kdy kromě převáděného účtu Google Apps již existuje účet Google se stejným, tedy kolidujícím názvem. Aby bylo možné převod dokončit, je třeba tento název účtu Google uvolnit tím, že jej přejmenujeme. Takovýto účet Google s duplicitním názvem vznikne následovně:

Vznik duplicitního účtu Google

Příběh začíná založením účtu Google Apps, který vzniká tak, že si libovolný správce domény (např. primafirma.cz) aktivuje doménové řešení Google Apps a v něm pak vytváří a spravuje vlastní uživatele. Své účetní Janě Novákové tak například založí účet Google Apps: jana@primafirma.cz.
Jana měla až dosud s tímto účtem přístup k firemnímu Gmailu a ostatním výše uvedeným pěti službám Google Apps. Když si ale Jana chtěla založit například soukromý blog (služba Blogger), nebo vystavit rodinné fotografie na webu služby Picasa, musela si vytvořit nový soukromý účet Google. Pravidla pro volbu názvu jsou poměrně benevolentní a Jana si tak mohla pojmenovat nový účet třemi různými způsoby:

1. jana@gmail.com (její přihlašovací jméno pak bylo jana.novakova)

2. jana@seznam.cz, protože už měla svůj účet na seznamu a nechtěla zakládat další mailovou schránku jen kvůli psaní blogu (přihlašovací jméno do služeb Google bylo: jana@seznam.cz)

3. jana@primafirma.cz, kdy také tímto způsobem Janě vznikl plnohodnotný účet Google (s přihlašovacím jménem jana@primafirma.cz). Stejně jako zbývající dva, i tento účet Google byl, kromě určitých omezení plynoucího z názvu účtu, zcela nezávislý na firemním účtu Google Apps. Volbou tohoto duplicitního názvu však vznikl konfliktní účet a právě o odstranění této duplicity při převodu jde.

Co z toho vyplývá

Pokud jste si nikdy nezaložili účet Google s duplicitním názvem k vašemu účtu Google Apps, záležitost se vás téměř netýká. Převod účtu zaregistrujete pouze jako oznámení při přihlášení, kterému pravděpodobně bude předcházet zpráva od Vašeho správce domény.

Pokud duplicitní účet Google máte (přičemž není podstatné, zda o tom víte nebo ne, protože Vám to bude tak jako tak oznámeno), čeká Vás jeho přejmenování. To proběhne jednoduchou formou průvodce a pokud se přece na něčem zaseknete, zkuste zajít pro pomoc do nápovědy Google, případně nás kontaktujte, rádi vám pomůžeme.

This entry was posted in www and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.